12 sierpnia 2016

Puszyste racuchy z jabłkami

Mój ulubiony przepis na racuchy z jabłkami. Obiad pewniak. Zawsze wychodzi, wszystkim smakuje a jego przygotowanie, jest bardzo proste i szybkie. Z tego przepisu korzystam minimum raz w tygodniu. Racuchy są idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek a nawet kolację. Mój Emil je uwielbia i sam miesza wszystkie składniki. 


Składniki: 
  • 1 jajko 
  • 3 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze ( można oczywiście dodać więcej - ja często tak robię) 
  • olej do smażenia 
  • dodatki: cukier puder, owoce, syrop klonowy, sos czekoladowy, bita śmietana... ;) 

Przygotowanie: 

Do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier. Ubijamy by powstała puszysta masa. Ręcznie lub mikserem bez przesadnej dbałości, ma się ładnie połączyć. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy bądź mieszamy tak jak ciasto na muffinki. Gdy nasze ciasto jest gotowe wrzucamy obrane i pokrojone na kawałeczki jabłko. Mieszamy. Można zostawić na 10-15 minut by ciasto napęczniało - można smażyć od razu. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju - by była delikatnie natłuszczona i wkładamy łyżką porcję ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano-złocisty kolor. Racuchy ładnie wyrosną i to będzie znak, że są gotowe. 

Smacznego! 







Z przepisu otrzymacie dwie porcje takie jak ze zdjęcia. Jeśli chcecie zwiększyć porcję, dodajcie jeszcze jedną szklankę mąki, jedną mleka i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia więcej. 




1 komentarz:

  1. Dla mnie to super obiad, ale mąż mięsnolubny i na dodatek obie lewe ręcę posiada do gotowania :-(

    OdpowiedzUsuń