4 lutego 2016

Pudding ryżowy - najlepszy przepis świata!


Pudding ryżowy - najlepszy, jaki jadłam. Lubicie Berliso, deser mleczno ryżowy w różnych wariacjach smakowych?  Jeśli tak to ten przepis jest dla Was! Jeśli nie, to też musicie spróbować, bo ten domowy jest o niebo lepszy. 

Przepis: 

125 g ryżu 
300 ml wody 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
600 ml mleka 
80 g cukru 
1 łyżka cukru waniliowego 
(laska wanilii, odrobina pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii - można pominąć)
cynamon 

Ryż wypłukać, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut. Następnie do ryżu wlać mleko (zostawić 2 łyżki do rozmieszania mąki ziemniaczanej) i dokładnie wymiesza. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kolejne 20 minut. Zdjąć z ognia. 
Po tym czasie:
-jeśli używamy prawdziwej wanilii - dodać ziarenka z jej środka (laskę wanilii przecinamy wzdłuż i nożem wydrążamy jej miękki środek) ew. pastę lub ekstrakt waniliowy; 
- dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną. 

Wszystko dokładnie wymieszać, ponownie zagotować - trzeba stale mieszać, zmniejszyć ogień i zostawić na ostatnie 5 minut. 

Możecie sami kontrolować konsystencję, ja wolę kleistą, ale nadal odrobinę płynną. Jeśli chcecie by konsystencja była bardziej puszysta, sypka - wystarczy gotować do uzyskania pożądanej konsystencji. 

Teraz najlepsze. Dodatki. U mnie na pierwszym miejscu cynamon. Możecie użyć dowolnych owoców, musów owocowych a dla odważnych - bita śmietana ;) 







5 komentarzy:

  1. Mogę dodać ryż brązowy, miód i mleko roślinne? :D Czy jednak uzyskam coś innego zupełnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz :) Na pewno nie będzie to TEN sam deser, ale może wyjść coś równie ciekawego. Daj znać jak wyszło ;)

      Usuń
  2. Bardzo fajny blog, pisz dalej :)
    Zapraszam też do mnie, dopiero zaczynam : http://wspolczesneproblemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń