19 stycznia 2016

Ciasteczka kokosowo-bananowe




Środek zimy to idealny czas by przygotować słodką przekąskę. Ciasteczka kokosowo-bananowe są idealne dla dzieci i nie tylko. Miękkie i wilgotne. Jestem pewna, że polubią je wszyscy domownicy. Można wzbogacić ich smak, dodając np. ziarna sezamu, orzechy, przyprawy. Świetnie nadają się na podwieczorek lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a składniki zazwyczaj są w każdej kuchni. 


Przepis: 
125 g masła 
50 g miodu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
100 g mąki pszennej 
100 g wiórków kokosowych
100 g bananów (ważymy bez skórki) 
80 g cukru trzcinowego 

Masło rozpuść w niewielkim rondelku, dodaj miód i zestaw z palnika. Mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe dodaj do miski. Banany rozgnieć widelcem na gładką masę. Do suchych składników dodaj masło z miodem i banany. Dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie miało tłustą, dość luźną konsystencję. 

Formuj małe kulki o wadze ok 30 g i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie). Delikatnie spłaszcz kulki. Piecz w temperaturze 160 stopni ok 12-15 minut. Brzegi ciastek mają być ciemnozłote a środek złotobrązowy. Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale po chwili delikatnie twardnieją. 





17 komentarzy:

  1. zamień mąkę pszenną na np orkiszową

    OdpowiedzUsuń
  2. tez takie coś zrobie: na urodziny mojego męża na sobote

    OdpowiedzUsuń
  3. ile ciasteczk wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię wiórki kokosowe i banany i to może być ciekawe połączenie :) zanotowałam sobie do przetestowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio miałam ochotę na ciasteczka kokosowe, więc chętnie wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie, jeśli je upiekę dam znać ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję ten przepis do wypróbowania :) Lubimy takie ciasteczka, a połączenie bananów i kokosa brzmi ekstra :) Myślisz, że mogę zastąpić tę makę pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z pełnoziarnistej więc nie gwarantuję, ale ja bym spróbowała :)

      Usuń
  8. Prosty i szybki przepis. Takie lubię najbardziej. Wypróbuję już niedługo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis skopiowany i będzie wypróbowywany :)
    Pozdrawiam

    Puchowa czapka blog

    OdpowiedzUsuń
  10. Są strasznie słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm po prostu słodkie ... zawsze można zmniejszyć ilość cukru i dostosować do swoich upodobań kulinarnych ;)

      Usuń
  11. No właśnie jakoś tego nie przewidziałam. Banany i wiórki same w sobie są słodkie, wiec dla mnie już raczej cukru nie potrzeba. Tylko czy konsystencja będzie ok, jeśli wyeliminuje cukier? Muszę sprawdzić. Ale ogólnie są smaczne, na kolacje do mleczka super!
    Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń