19 maja 2015

mini mini

Szybki przegląd lodówki i za kilka chwil uśmiecham się do siebie. Coś (prawie) z niczego. Pieczenie i gotowanie jest jak mała sztuka, laboratoryjna robota. Zawsze mnie to zachwyca. Mieszamy, łączymy, dodajemy ciepła, zimna i gotowe. Mini serniczki z malinami. 


500 g zmielonego twarogu
*  1/2 szklanki cukru
1 pełna łyżka mąki pszennej
1 białko jajka  
*  maliny (świeże lub mrożone)

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Twaróg wymieszać z cukrem, mąką i białkiem.  Masę wyłożyć do papilotek, w środek wcisnąć malinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i w tym samym czasie  zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na ciepło też pyszne.





7 komentarzy: