26 listopada 2012

Pavlova - beza idealna

Królewski deser czyli chrupiąca z zewnątrz i mięciutka wewnątrz beza Pavlova zawitała wczoraj na moim stole. Wykonanie jest bajecznie proste i nie wierzę w to, że ten deser może się nie udać. Czytałam, że tajemnica tkwi w bardzo dokładnym zmiksowaniu wszystkich składników i długim pieczeniu a raczej suszeniu bezy w piekarniku. Żeby beza nie była ciemna a śnieżno biała temperatura w piekarniku nie może być zbyt wysoka. U mnie wyszła pośrednia, więc następnym razem chyba jeszcze bardziej zmniejszę temperaturę. 



Przygotowanie

Beza:
♥ białka o temperaturze pokojowej zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania gęstej piany (ok 5 min.)
♥  po 1 łyżce dodawaj cukier puder i nadal miksuj (ok. 4 min.) 
♥ na koniec dodaj łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksuj jeszcze przez minutę
♥  przełóż masę na blachę na której wcześniej rozłóż papier do pieczenia ( narysuj na papierze ołówkiem okrąg o średnicy ok. 20 cm - łatwiej będzie Ci ją uformować) i delikatnie nadaj bezie odpowiedni kształt
♥ wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 90-100 stopni i piecz jeszcze przez ok. 3 godziny

Sos żurawinowy
♥ 2 szklanki świeżej żurawiny wrzuć do garnka, zalej wodą (ok. pół szklanki) i dodaj pół szklanki cukru pudru 
♥ zagotuj wszystkie składniki (ok 5 minut) i pilnuj, żeby żurawina się nie rozgotowała
♥ możesz dodać więcej wody i cukru, wszystko zależy od tego jaką konsystencję i smak chcesz uzyskać  



Na upieczoną i wystudzoną bezę możesz nałożyć bitą śmietanę a  następnie sos żurawinowy. Gotowe! 

31 komentarzy:

  1. Moja dieta znowu będzie musiała poczekać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beza to jedno z najmniej kalorycznych ciastek:) Jedna ma ok 39 kcal, poza tym to tylko białko i cukier:P

      Usuń
    2. Właśnie...cukier :)

      Usuń
    3. Trzeba sobie osładzać jesienne okoliczności. Ema - fantastyczne,apetyczne zdjęcia!

      Usuń
    4. Wiem, dlatego zamierzam porzucić wszelkie postanowienia na te 5 min. kiedy to będę delektować się pyszną bezą ;)

      Usuń
  2. Fiu fiu deser istne królewski. Piękne zdjęcia i wygląda apetycznie u nas dzisiaj też było pałaszowanie ale miodownika w masą grysikową i domowymi powidłami śliwkowymi. Samczej Bezy mm..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam domowe wypieki, a miodownik to u mnie mus na święta.

      Usuń
    2. Ciekawe jak smakuje ,,samcza beza" hi hi

      Usuń
  3. Szkoda że nie mam dostępu do cukru pudru :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zmielić zwykły cukier i otrzymasz puder

      Usuń
  4. Te wiśnie wyglądają jak poezja... Pozdrawiam, Blogging Novi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Brrr niecierpię gotować ani piec. Jestem z tych co lubią jeść :P Pysznie wygląda :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam... robiłam ostatnio beze pychotka

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jestem właśnie po treningu a tu takie pyszności??!:D boskie to ciacho, już sobie wyobrażam jakie to musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  8. W sobotę byłam na 18-stce kuzynki, miała tort bezowy z masą kawowo-śmietanową, bajka, niebo w gębie <3 tort był ogromny a rozszedł się w 5 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniaaaam! Czuję się skuszona :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Wygląda bajecznie i super pomysł z tą żurawiną:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam żurawinę :) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda baardzo apetycznie. takim ciastem nie grzech nawet przerwac dietę;)
    Asiu świetne artykuły na kobietyce. Gratuluję i życze dalej tak świetnego, lekkiego pióra;) http://www.kobietyka.pl/pl/artykuly,36.htm?tag=emamija

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie! ;) Ostatnio upodobałam sobie bezę z masą z czarnych porzeczek, pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda tak pysznie, że aż nie mogę przestać patrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeden z moich ulubionych deserow, ale przewaznie ide na latwizne i krusze gotowe bezy, dodaje owoce i polewam smietanka;) gotowe w 2min;)

    OdpowiedzUsuń